Er zijn misschien andere manieren om uw droogproblemen op te lossen…

By Apex International | 29-jan-2020 4:00:00

Wellicht de gemakkelijkste en snelste manier om problemen met het drogen van inkt op te lossen tijdens de productie van drukwerk is wat droogoplosmiddel toe te voegen aan de inkt. Meestal is de inkt echter niet de oorzaak van het probleem. Een andere aanpak kan de moeite lonen en voorkomen dat het probleem zich (opnieuw) voordoet.

Bij flexodruk op golfkarton worden gewoonlijk inkten op waterbasis gebruikt. Bij het drogen van deze inkten komt verdamping in de lucht en absorptie van watercomponent in het karton en blijven de vaste componenten achter op het golfkarton.  Onder normale omstandigheden drogen deze zeer vloeibare inkten zeer snel; de meeste persen voor golfkarton hebben geen speciale droogunit.

Voor de best mogelijke kleur- en drukkwaliteit is het belangrijk dat de inktlaag mooi glad is en een constante, gelijke dikte heeft. Een te dikke of ongelijkmatige inktlaag zal niet alleen kwaliteits- maar ook droogproblemen veroorzaken. Als de inkt niet snel genoeg droogt op het substraat, kan hij afgeven op het volgende stuk golfkarton of vertragingen bij de afwerking veroorzaken.

De meeste kwaliteitsinkten zijn grondig getest en geanalyseerd door de fabrikant – ook hun droogeigenschappen – om optimale prestaties op de pers te garanderen. Als er zich een droogprobleem voordoet met inkt van een betrouwbare en vertrouwde leverancier, is de kans dus groot dat niet de inkt maar uw productieomgeving de oorzaak is.

Inkt op een consistente en stabiele manier op zijn eindbestemming krijgen kost heel wat moeite en vereist het gebruik van rasterwalsen, rakelmessen, platen en substraten. Bedenk dat bij het drukken van een vierkleurenbeeld zowat 2 cm3 inkt wordt gebruikt. Om dit te bereiken, moet de inkt met een aanzienlijk groter volume van pakweg 10 cm3 beginnen te stromen. Slechts zo'n 50 procent van het initiële volume passeert immers de eerste overbrengingsstap – van de rasterwals naar de plaat – en ook bij de tweede overbrengingsstap – van de plaat naar het karton – passeert slechts zo'n 50 procent. Een goede beheersing van alle betrokken factoren is cruciaal om de juiste hoeveelheid inkt op het substraat te krijgen, wat op zijn beurt leidt tot de juiste drukkwaliteit en een goede droging.

In geval van droogproblemen kan het toevoegen van een droogoplosmiddel uw probleem verhelpen, voorlopig. Maar wilt u een meer duurzame oplossing, check dan even onderstaande punten:

1) Inkt
Zorg ervoor dat u inkt van een vertrouwde leverancier en van de juiste batch gebruikt die geschikt is voor de uit te voeren taak.

2) Productieomgeving
De temperatuur in de drukkerij of van de pers heeft een impact op de viscositeit van de inkt en kan het inktgedrag beïnvloeden.

3) Pers
Controleer de overbrenging van de rasterwals naar de plaat en van de plaat naar het substraat. Als er te veel inkt wordt overgebracht op het golfkartonoppervlak, zal dit leiden tot droogproblemen.

Zorg ervoor dat u de juiste rasterwals en het juiste inktvolume voor de taak gebruikt: voor bepaalde substraten zijn mogelijk speciale rasterwalsen vereist. Controleer ook het oppervlak van de rasterwals: verstopte of versleten cellen verstoren de inktstroom, waardoor mogelijk niet het juiste inktvolume wordt overgebracht.

4) Substraat
Als de droog- en/of kwaliteitsproblemen aanhouden, is er mogelijk een probleem met het substraat of het kartonoppervlak dat wordt bedrukt.

Krijg meer informatie over de uitdagingen van het drukken op golfkarton. Inzicht in het proces helpt u om veel sneller de juiste oplossing te vinden. Dit bespaart tijd en kosten en levert een betere kwaliteit op. Experts van Apex staan klaar om u te adviseren en te helpen bij het kiezen van het juiste type rasterwals en vertellen hoe u deze zo lang mogelijk in optimale staat kunt houden. 

We hebben een gebruiks- en onderhoudsgids gemaakt. Wilt u deze gratis ontvangen? Download uw gratis Use & Care Guide!

Read More >

Apex benoemt Peter van Duijnhoven als nieuwe Accountmanager voor de Golfkarton markt in de Benelux

By Babette Maessen | 15-jan-2020 4:00:00

Apex International is de toonaangevende fabrikant van raster- en doseeroplossingen in de wereld. Met vijf productiefaciliteiten op vier continenten, een sterk portfolio van klanten in meer dan 80 landen en een krachtige cultuur van voortdurende verbetering, is de waardepropositie van Apex gebaseerd op het ontwikkelen van oplossingen om de complexe uitdagingen waarmee onze klanten dagelijks worden geconfronteerd, aan te gaan. Apex- producten worden gebruikt in de Flexodrukindustrie, de Offset-, Industriële coating- en Golfkarton industrie. Per 1 december is Peter van Duijnhoven het nieuwe aanspreekpunt voor de Golfkarton industrie in de Benelux.

Read More >

Apex neemt deel aan de Open Bedrijven Dag 2020

By Babette Maessen | 15-dec-2019 18:00:00

Metaalweg 8, 5527 AK Hapert

Read More >

De noodzaak van rasterwals volume metingen

By Apex International | 7-mrt-2019 11:03:31

Productiviteit vormt voor elke flexo-drukkerij de sleutel tot succes. Om die productiviteit verder te verhogen, moeten ze kunnen vertrouwen op een consistent en voorspelbaar drukproces. Dat is echter niet vanzelfsprekend, gezien het grote aantal variabelen dat de flexo-techniek met zich meebrengt. Apex zorgt er met haar anilox walsen voor dat er in ieder geval een onzekere factor minder in het spel is. Dankzij de toevoeging van Troika AniCAM microscopen aan haar wereldwijde meet- en controlesysteem, vergroot Apex zelfs nog de nauwkeurigheid van elke anilox die ze produceert.”

Read More >

Grenzen verleggen in flexo maakt innovatieve verpakkingen mogelijk- Apex en iPB Printing werken samen aan innovatie

By Bas van der Poel | 23-okt-2018 5:05:55

Ton Lavrijsen staat samen met zijn broer Bart als derde generatie aan het roer van het iPB familiebedrijf. Met de installatie van twee nieuwe Bobst tienkleuren flexopersen zijn ze er klaar voor om opnieuw de grenzen te verleggen op het gebied van innovatieve verpakkingsoplossingen. “Technologie is feitelijk het gereedschap dat ons in staat stelt om nieuwe producten te ontwikkelen waarmee we ons onderscheiden van onze concurrenten. Daarom is het voor ons zo belangrijk samen te werken met gespecialiseerde partners zoals Apex International. Door ieders kennis en kunde te combineren, kunnen we allebei sneller en beter innoveren.”

Read More >

Nederlands repro-huis Volkers gepresenteerd als Bellissima DMS leverancier

By Apex International | 21-feb-2018 4:00:00

CAMBRIDGE, VERENIGD KONINKRIJK – Aniken Graphics, een joint venture tussen Hamillroad Software, een prepress softwarebedrijf in het Verenigd Koninkrijk, en Apex International, een wereldleider op het gebied van raster- en doseerwalsen, heeft vandaag aangekondigd dat Volkers, een full-service flexo drukplaat en sleeve-producent gevestigd in Nederland, is verkozen tot ‘Phase One’ verkooppunt van Bellissima Digitally Modulated Screening (DMS).

Read More >

Video – Kijk eens binnen bij Apex International

By Jeanine Graat | 1-feb-2018 5:53:02

Apex International’s hoofdkantoor is gevestigd in Hapert, Nederland. Apex is ‘s werelds grootste producent van flexografische inkt-tot-drukplaat technologieën, incluseif rasterwalsen en –sleeves voor label, flexibele verpakkingen, golfkarton, offset en coating applicaties. Neem een kijkje in onze state-of-the art productie vestiging.

Read More >

VIV mikt met ‘Smart Digital Flexo’ op flexibele verpakkingen in kleinere oplages

By Apex International | 18-jan-2018 9:35:43

Digitaal drukken op een flexo pers zal voor veel mensen als een onwaarschijnlijke combinatie klinken. Toch werkt Weinand van Kesteren al ruim een jaar aan het perfectioneren van zijn ‘Smart Digital Flexo’ concept. En hij is ervan overtuigd dat hij er met zijn bedrijf VIV de markt voor flexibele verpakkingen in (zeer) kleine oplages mee zal kunnen veroveren: ‘Wij doen dingen graag nèt even anders hier.”

Read More >

Alles wat je altijd al wilde (en zou moeten) weten over rasterwalsen

By Jeanine Graat | 14-dec-2017 5:14:56

Heb je je ooit afgevraagd hoe een hexagonale 60° rasterwals-gravering er eigenlijk uitziet? Of je verdiept in de rol die zo’n rasterwals speelt bij het bereiken van het beste drukresultaat op golfkarton? Met een eendaagse training, speciaal gericht op de golfkartonindustrie, geeft Apex antwoord op deze – en nog veel meer – vragen door het delen van relevante inzichten, praktisch kennis en belangrijke achtergrondinformatie op het gebied van rasterwals-technologie.

Read More >

Consistente inktoverdracht maakt ‘fixed palette’ drukken mogelijk!

By Bas van der Poel | 14-dec-2017 3:01:53

Flexo-drukkers staan dagelijks voor vele uitdagingen en vaak behoort de flexo-technologie zelf tot de belangrijkste problemen die om een vakkundige oplossing vragen. Om de drukkwaliteit verder te verbeteren en tegelijkertijd de productiviteit te verhogen, zouden drukkerijen over een hoog niveau van procescontrole moeten beschikken. Maar dat vereiste niveau is zeer moeilijk te bereiken gezien de grote hoeveelheid variabelen in de conventionele flexo-technologie. Dankzij Apex is er nu een oplossing binnen handbereik, die voorziet in de stabiele en gelijkmatige inktoverdracht die nodig is voor fixed palette vierkleurendruk.

Read More >
COMMENTS