De noodzaak van rasterwals volume metingen

    

Productiviteit vormt voor elke flexo-drukkerij de sleutel tot succes. Om die productiviteit verder te verhogen, moeten ze kunnen vertrouwen op een consistent en voorspelbaar drukproces. Dat is echter niet vanzelfsprekend, gezien het grote aantal variabelen dat de flexo-techniek met zich meebrengt. Apex zorgt er met haar anilox walsen voor dat er in ieder geval een onzekere factor minder in het spel is. Dankzij de toevoeging van Troika AniCAM microscopen aan haar wereldwijde meet- en controlesysteem, vergroot Apex zelfs nog de nauwkeurigheid van elke anilox die ze produceert.”
Apex tilt accuratesse van anilox naar hoger niveau Troika AniCAM microscopen maken nog betere volumemetingen mogelijk.

Het is goed om eerst vast te stellen wat er eigenlijk met ‘productiviteit’ wordt bedoeld. Sommige drukkerijen verstaan er bijvoorbeeld efficiëntie onder, de up time of de bezettingsgraad. Voor alle duidelijkheid: Apex ziet ‘productiviteit’ als het percentage van de tijd dat een pers verkoopbare producten produceert op de draaisnelheid die verwacht mag worden. Het ideaal van de industrie om een productiviteit van 70% te realiseren lijkt vooralsnog te hoog gegrepen: gemiddeld komen de meeste flexo-drukkerijen in werkelijkheid tot zo’n 35%. Het grootste deel van hun kostbare tijd gaat op aan inrichten, wassen en stilstand. Deze score valt alleen te verbeteren door meer controle te krijgen over het drukproces en de parameters die daarop van invloed zijn.

Op die manier kan de drukker aan de pers vandaag op dezelfde manier produceren als hij gisteren deed, zonder allerlei aanpassingen aan het proces te moeten doen.

Apex_Anilox_Anicam

De variabelen van flexo

De lijst aan variabelen in het conventionele flexo-proces is lang: oude en nieuwe persen staan naast elkaar, er is een grote variëteit aan platen, soorten tape en substraten beschikbaar en een ruime keuze aan leveranciers van inkten en rasterwalsen. Het is dan ook voortdurend een grote uitdaging te kunnen voldoen aan de wens van merkeigenaren en retailers, om op een kosteneffectieve en efficiënte wijze te komen tot een wereldwijd consistente uitstraling van merk-verpakkingen.

Om tot een consistent productieproces te komen, is het nodig door te dringen tot de kern van het proces en er voor te zorgen dit aspect van de productie goed onder controle wordt gebracht. Bij de flexotechniek draait het allemaal om de anilox en inktoverdracht. “ Dit onderdeel is van veel groter belang in het drukproces dan veel mensen denken”, stelt Joris Cabri (Sales Directeur). “Het moet ervoor zorgen dat steeds exact de juiste hoeveelheid inkt wordt getransporteerd, stabiel en gelijkmatig, om tot een constant en voorspelbaar eindresultaat te komen. Dit verhoogt de productiviteit en zorgt tegelijkertijd voor een consistente kwaliteit.”

Consistente productie van anilox walsen

Het goede nieuws, stelt Nick Harvey (Technical Director bij Apex International), is dat de anilox walsen van Apex de best gecontroleerde en meest consistent geproduceerde rasterwalsen op de markt zijn: “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze rasters en inktvolumes telkens exact gelijk zijn: altijd en overal, in al onze productiefaciliteiten over de hele wereld.” Om de accuratesse van de metingen nog te vergroten, investeerde Apex onlangs proactief in 10 Troika AniCAM microscopen. Ze worden ingezet naast de bestaande Microdynamics-apparatuur die al door Apex wordt gebruikt. Harvey verklaart: “Dit is echt uniek in onze industrie. Ons dubbel gekalibreerde systeem zorgt ervoor dat we wereldwijd uniformiteit van onze volume-metingen garanderen.”

Metingen met Troika’s AniCAM maken een herhaalbaarheid mogelijk van ± 0,1 cm3/m2 tussen 600 en 1200 lpi. Bovendien heeft Apex met een toonaangevend R&D-bedrijf en Troika samengewerkt om nieuwe software te ontwikkelen die de interactie tussen verschillende meetapparaten te verbeteren en de toleranties nog verder te verkleinen. Harvey legt uit: “Een drukkerij bestelt een anilox met een bepaald raster en inktvolume. Wij meten die anilox wals met onze apparatuur in een perfect gecontroleerde omgeving. De getallen die zo’n meting oplevert, moeten binnen onze nauwe toleranties vallen zodat wij de gevraagde specificaties kunnen garanderen.”

Jon Jordan Troika
Foto: Jon Jordan met de Troika AniCAM

Om deze nauwkeurigheid in perspectief te plaatsen: een menselijke haar is tussen de 40 en 70 micron dik, terwijl we bij een anilox-meting van 1 cm3/m2 praten over een diepte van zo’n 2,5 tot 4 micron. Dankzij de omgeving waarin Apex haar metingen doet en de dubbele controle ervan, kunnen we het anilox volume als belangrijke variabele in het flexo-proces onder controle te krijgen. En daarmee stellen we flexo-drukkerijen in staat de productiviteit van hun persen daadwerkelijk te verhogen.

Indien u meer wilt weten over de accuratesse van volume metingen, neem dan gerust contact met ons op! Wij brengen u in contact met een van onze technische experts die uw taal spreekt.

Neem contact op

Dit is deel 1 uit een serie van 3 korte artikelen over het nut, de noodzaak en de nauwkeurigheid van rasterwalsmetingen. Lees de overige 2 artikelen de komende weken!

www.apex-groupofcompanies.com

About The Author