Belangrijkste redenen voor puntgroei met betrekking tot rasterwalsen

    

Puntgroei in flexografisch drukwerk heeft diverse oorzaken en komt tot uiting in vergrote halftoon-punten of vervormde punten, die soms wazig worden afgedrukt.

Dot gain1 Dot gain2                               

Algemeen kunnen alle componenten in de drukeenheid bijdragen aan de puntgroei. Drukinkt (1), rasterwals (2), drukplaat (3), plakband (4), drukcilinder (5), presseur (6) en substraat (7). De rasterwals (2) draagt een bepaalde hoeveelheid inkt over naar de drukplaat (3).

FlexoProcess-1

(Bron: pack.consult)

Hier zijn 5 oorzaken van puntgroei die gerelateerd zijn aan de rasterwals inclusief oplossingen tegen puntgroei:                                                                                

1) Voorkom dat de fijnste punten in de rastercellen 'duiken'

Om puntgroei te vermijden/verminderen, moet de resolutie van de rasterwals afgestemd zijn op de rasterwaarde van de drukplaat.

De verhouding tussen de rasterwaarde van de drukplaat en de rasterfijnheid van de rasterwals wordt als ongeveer 1:6,5 gekozen. Om bijvoorbeeld een raster van 54 l/cm (140 lpi) te drukken, wordt de rasterwaarde van de wals ingesteld op 340 l/cm (860 lpi) met de kleinste te drukken punt van 2% op de drukplaat, wat in dit voorbeeld een verhouding is van 1:6,3.

Dit voorkomt dat het kleinste punt in de inktbel bovenaan een cel duikt en meer inkt opneemt dan gewenst, waardoor met verhoogde puntgroei wordt gedrukt.

2) Kies het correcte volume van de rasterwals

Hoe ruwer het oppervlak van het substraat, hoe groter de vereiste hoeveelheid inkt om een vloeiende inktlaagdikte te verkrijgen. Als er echter puntoverbrugging of vuile druk optreedt, kan dit worden veroorzaakt doordat het volume van de rasterwals te groot werd gekozen.

FlexoBridging

Een rasterwals met een kleiner volume kan in dit geval hulp bieden.

U kunt zelf eenvoudig de volume- en lijnspecificaties van de vereiste wals bepalen. Als u hulp nodig heeft, kunt u terecht bij uw rasterfabrikant, die zeer veel ervaring heeft met de verhouding tussen het rastervolume en het specifieke substraat.

3) Vermijd een hoge plaatdruk.

Flexografisch drukken is een drukgevoelig proces. Een toename van de druk om volle vlakken vloeiend te drukken, leidt bijna altijd tot een grotere puntgroei in de rasters.

Kies een graveeroplossing van het raster met een optimale inktvrijgave. Dunnere films van natte inkt zijn gemakkelijker te controleren, verminderen de puntgroei en vergroten de grafische mogelijkheden. Dankzij een goede inktvrijgave van de rasterwals kunnen volle vlakken homogeen worden bedrukt met een lage druk van het cliché.

Apex biedt als oplossing een graveerpatroon met open slalomkanalen voor de rasterwals aan onder de naam GTT-profiel. Het open profiel maakt, in combinatie met een ondiep kanaal, lagere toleranties en een zeer consistente verhouding tussen wand en opening, het verschil met andere graveringsvormen. Deze graveringsvorm heeft het voordeel van een zeer consistente inktoverdracht van een gedefinieerde hoeveelheid inkt naar de drukplaat. Daardoor kunnen rasters in hoge resolutie worden afgedrukt in combinatie met homogene volle vlakken.

4) Controleer uw proces

Met flexografisch drukken kunnen drukkers zaken op verschillende manieren doen. Het is niet altijd direct duidelijk dat een verkeerde rasterwals in uw drukpers de reden voor uw drukprobleem is.

Met een kalibratierol kunt u drukplaten en rasterwalsen controleren wanneer er zich afdrukproblemen voordoen en kunt u uw productie in een gesloten lus controleren. De kalibratierol bestaat voor één helft uit GTT XS en voor de andere helft uit GTT S. Bekijk hoe dit werkt https://www.youtube.com/watch?v=jCuYtU3b308.

En vergeet niet: Puntgroei is niet altijd een probleem van flexografisch drukken. De oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn, zoals problemen met het drukmechanisme, inktbeheer, reiniging en onderhoud en een vuile of versleten rasterwals.

Een korte samenvatting van andere invloedsfactoren naast de rasterrollen:

  • De drukplaat en de plakband moeten de correcte totale hoogte hebben, aangepast aan de onderetsing van de drukpers.
  • De plakband moet de correcte hardheid hebben en moet zonder blazen worden aangebracht.
  • De inkt mag de drukplaat niet doen opzwellen door zijn solventsamenstelling en moet correct afgestemd zijn op zijn viscositeit (bij solvent- of watergedragen inkt) en de pH-waarde (bij watergedragen inkt).
  • Controleer alle mechanische factoren van de machine, zoals beschadigde tandwielen of vuile cilinders. De instellingen van de machine die invloed hebben op de puntgroei, zijn bijvoorbeeld: rasterwals ten opzichte van de plaat, plaat ten opzichte van de presseur.
  • En natuurlijke helpen bepaalde soorten rasters om de puntgroei te reduceren.

Om de juiste combinatie van lijn- en celvolume voor plaatraster en rasterlijnen te bepalen, vraagt u hier uw raster-calculator (GTT-profielen en zeshoekige rastercellen!) aan.

Vraag uw GRATIS "Rasterwals Volume Calculator" aan.

 

About The Author