Er zijn misschien andere manieren om uw droogproblemen op te lossen…

By Apex International | 29-jan-2020 4:00:00

Wellicht de gemakkelijkste en snelste manier om problemen met het drogen van inkt op te lossen tijdens de productie van drukwerk is wat droogoplosmiddel toe te voegen aan de inkt. Meestal is de inkt echter niet de oorzaak van het probleem. Een andere aanpak kan de moeite lonen en voorkomen dat het probleem zich (opnieuw) voordoet.

Bij flexodruk op golfkarton worden gewoonlijk inkten op waterbasis gebruikt. Bij het drogen van deze inkten komt verdamping in de lucht en absorptie van watercomponent in het karton en blijven de vaste componenten achter op het golfkarton.  Onder normale omstandigheden drogen deze zeer vloeibare inkten zeer snel; de meeste persen voor golfkarton hebben geen speciale droogunit.

Voor de best mogelijke kleur- en drukkwaliteit is het belangrijk dat de inktlaag mooi glad is en een constante, gelijke dikte heeft. Een te dikke of ongelijkmatige inktlaag zal niet alleen kwaliteits- maar ook droogproblemen veroorzaken. Als de inkt niet snel genoeg droogt op het substraat, kan hij afgeven op het volgende stuk golfkarton of vertragingen bij de afwerking veroorzaken.

De meeste kwaliteitsinkten zijn grondig getest en geanalyseerd door de fabrikant – ook hun droogeigenschappen – om optimale prestaties op de pers te garanderen. Als er zich een droogprobleem voordoet met inkt van een betrouwbare en vertrouwde leverancier, is de kans dus groot dat niet de inkt maar uw productieomgeving de oorzaak is.

Inkt op een consistente en stabiele manier op zijn eindbestemming krijgen kost heel wat moeite en vereist het gebruik van rasterwalsen, rakelmessen, platen en substraten. Bedenk dat bij het drukken van een vierkleurenbeeld zowat 2 cm3 inkt wordt gebruikt. Om dit te bereiken, moet de inkt met een aanzienlijk groter volume van pakweg 10 cm3 beginnen te stromen. Slechts zo'n 50 procent van het initiële volume passeert immers de eerste overbrengingsstap – van de rasterwals naar de plaat – en ook bij de tweede overbrengingsstap – van de plaat naar het karton – passeert slechts zo'n 50 procent. Een goede beheersing van alle betrokken factoren is cruciaal om de juiste hoeveelheid inkt op het substraat te krijgen, wat op zijn beurt leidt tot de juiste drukkwaliteit en een goede droging.

In geval van droogproblemen kan het toevoegen van een droogoplosmiddel uw probleem verhelpen, voorlopig. Maar wilt u een meer duurzame oplossing, check dan even onderstaande punten:

1) Inkt
Zorg ervoor dat u inkt van een vertrouwde leverancier en van de juiste batch gebruikt die geschikt is voor de uit te voeren taak.

2) Productieomgeving
De temperatuur in de drukkerij of van de pers heeft een impact op de viscositeit van de inkt en kan het inktgedrag beïnvloeden.

3) Pers
Controleer de overbrenging van de rasterwals naar de plaat en van de plaat naar het substraat. Als er te veel inkt wordt overgebracht op het golfkartonoppervlak, zal dit leiden tot droogproblemen.

Zorg ervoor dat u de juiste rasterwals en het juiste inktvolume voor de taak gebruikt: voor bepaalde substraten zijn mogelijk speciale rasterwalsen vereist. Controleer ook het oppervlak van de rasterwals: verstopte of versleten cellen verstoren de inktstroom, waardoor mogelijk niet het juiste inktvolume wordt overgebracht.

4) Substraat
Als de droog- en/of kwaliteitsproblemen aanhouden, is er mogelijk een probleem met het substraat of het kartonoppervlak dat wordt bedrukt.

Krijg meer informatie over de uitdagingen van het drukken op golfkarton. Inzicht in het proces helpt u om veel sneller de juiste oplossing te vinden. Dit bespaart tijd en kosten en levert een betere kwaliteit op. Experts van Apex staan klaar om u te adviseren en te helpen bij het kiezen van het juiste type rasterwals en vertellen hoe u deze zo lang mogelijk in optimale staat kunt houden. 

We hebben een gebruiks- en onderhoudsgids gemaakt. Wilt u deze gratis ontvangen? Download uw gratis Use & Care Guide!

Read More >

Apex benoemt Peter van Duijnhoven als nieuwe Accountmanager voor de Golfkarton markt in de Benelux

By Babette Maessen | 15-jan-2020 4:00:00

Apex International is de toonaangevende fabrikant van raster- en doseeroplossingen in de wereld. Met vijf productiefaciliteiten op vier continenten, een sterk portfolio van klanten in meer dan 80 landen en een krachtige cultuur van voortdurende verbetering, is de waardepropositie van Apex gebaseerd op het ontwikkelen van oplossingen om de complexe uitdagingen waarmee onze klanten dagelijks worden geconfronteerd, aan te gaan. Apex- producten worden gebruikt in de Flexodrukindustrie, de Offset-, Industriële coating- en Golfkarton industrie. Per 1 december is Peter van Duijnhoven het nieuwe aanspreekpunt voor de Golfkarton industrie in de Benelux.

Read More >

Apex neemt deel aan de Open Bedrijven Dag 2020

By Babette Maessen | 15-dec-2019 18:00:00

Metaalweg 8, 5527 AK Hapert

Read More >

Laat vervuiling uw drukwerk op golfkarton niet verstoren!

By Apex International | 22-jul-2019 6:03:45

Flexo-drukkers staan elke dag voor vele uitdagingen, waaronder de flexo-technologie zelf. Het drukproces telt immers een groot aantal variabelen. En dan maakt het drukken op golfkarton het nog eens flink moeilijker het gewenste eindresultaat te behalen. Om daar toch in te slagen, is een consistente inktoverdracht een absolute voorwaarde.

Read More >

Belangrijkste redenen voor puntgroei met betrekking tot rasterwalsen

By Apex International | 30-jun-2019 9:00:00

Puntgroei in flexografisch drukwerk heeft diverse oorzaken en komt tot uiting in vergrote halftoon-punten of vervormde punten, die soms wazig worden afgedrukt.

Read More >

Zes richtlijnen voor een langere levensduur van uw rasterwals

By Apex International | 10-jun-2019 4:00:00

De rasterwals wordt gezien als het hart van de drukpers. Tijdens het productieproces gaat het om toleranties van micrometers. Dit geldt niet alleen voor de body, de lagers en de astappen, maar ook voor de keramische laag bovenop en de lasergegraveerde technologie die voor het volume zorgt. Nadat de wals of sleeve bij u is afgeleverd, moet u deze uiterst voorzichtig behandelen voor een optimale levensduur.

Read More >

10 redenen waarom uw rastersleeves wellicht niet goed gemonteerd kunnen worden

By Apex International | 8-apr-2019 9:10:55

Perfect geproduceerde rastersleeves zijn zonder problemen te monteren en demonteren. Ze moeten makkelijk kunnen schuiven en draaien op de mandrel. Echter, als een rastersleeve niet op de juiste manier gemonteerd kan worden, omdat de benodigde luchtfilm tussen de sleeve en de luchtmandrel niet tot stand kan komen, zijn hier 10 tips om u te helpen het probleem op te lossen:

Read More >

Consistente drukkwaliteit vereist volledige procescontrole

By Apex International | 28-mrt-2019 5:00:00

Reflex (VK) werkt samen met Apex aan standaardisatieproject.

Reflex is een van de grootste label- en verpakkingen-producenten in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf streeft ernaar altijd voorop te lopen op innovatief gebied, door te investeren in techniek, mensen en voortdurende optimalisatie. Om tot een standaardisatie te komen van de drukkwaliteit bij haar label-divisie, zocht Reflex in nauwe samenwerking met experts van Apex naar een manier om tot een betere controle over het productieproces te komen.


Read More >

Streven naar volledige controle en consistentie

By Apex International | 19-mrt-2019 5:00:00

Zowel Apex als haar klanten moeten hun rasterwalsen meten - maar om verschillende redenen

Controle en consistentie vormen de basis voor processtandaardisatie, voor het drukken met Extended Color Gamut (ECG) en voor het verhogen van de productiviteit van flexo-drukkerijen. De oppervlaktestructuur van de anilox wals – daar waar inkt en drukvorm elkaar ontmoeten – is altijd van groot belang geweest voor het telkens opnieuw kunnen bereiken van een hoge drukkwaliteit, zonder steeds te moeten ingrijpen in het drukproces. Apex is die uitdaging aangegaan en heeft het fenomeen inktoverdracht opnieuw uitgevonden dankzij haar gepatenteerde GTT gravering. Deze ontwikkeling heeft geresulteerd in een veel consistentere anilox wals. Dat blijkt zowel uit praktijkervaringen van klanten, als uit de interne microscoop-metingen met controleapparatuur van Troika en MD. Deze systemen tonen aan dat de anilox walsen van Apex wereldwijd met uiterste accuratesse worden geproduceerd.

Read More >

De noodzaak van rasterwals volume metingen

By Apex International | 7-mrt-2019 11:03:31

Productiviteit vormt voor elke flexo-drukkerij de sleutel tot succes. Om die productiviteit verder te verhogen, moeten ze kunnen vertrouwen op een consistent en voorspelbaar drukproces. Dat is echter niet vanzelfsprekend, gezien het grote aantal variabelen dat de flexo-techniek met zich meebrengt. Apex zorgt er met haar anilox walsen voor dat er in ieder geval een onzekere factor minder in het spel is. Dankzij de toevoeging van Troika AniCAM microscopen aan haar wereldwijde meet- en controlesysteem, vergroot Apex zelfs nog de nauwkeurigheid van elke anilox die ze produceert.”

Read More >
COMMENTS